Standard

Származási hely:

Svájc

Az érvényes eredeti standard publikálásának dátuma: 2003. 03. 25.

Alkalmazás:

Eredetileg õrzõ- terelõ- és vontató kutya Bern Kantonban a parasztgazdaságokban, ma már családi- és sokoldalú munkakutya is.

FCI besorolás:

II. Fajtacsoport Pinscher és Schnauzer, Molossoidok, Svájci Havasi Kutyák, és egyéb fajták. 3. Szekció Svájci Havasi Kutyák Munkavizsgára nem kötelezett.

Rövid történeti áttekintés:

A Berner Sennenhund egy õsi származású parasztkutya, amelyet Bern környékén az Alpok lábainál és a Mittelland egyes részein mint õrzõ- vontató- és terelõ kutyát tartottak. Bern kantonban, a Riggisbergnél található "Dürrbach" Vendéglõ neve után - ahol ez a hosszúszõrû, háromszínû kutya különösen nagy számban volt található - kapta az eredeti, "Dürrbächler" nevet. Miután az 1902-es, 1904-es és 1907-es években a kutyakiállításokon már bemutattak ilyen kutyákat, 1907. novemberében néhány Burgdorf környéki tenyésztõ összefogott azzal a céllal, hogy ezt a fajtát tisztán tenyéssze. Megalapították a "Schweizerische Dürrbach - Klubot", és összeállították a fajta ismertetõ jegyeit. Az 1910-ben Burgdorfban rendezett kutyakiállításon, ahová sok környékbeli paraszt elhozta a "Dürrbächler" kutyáját, már 107 ilyen kutyát mutattak be. Ettõl kezdve a fajta, amelyet a többi svájci havasi kutyához kapcsolódóan már "Berner Sennenhundnak" neveztek, gyorsan barátokat szerzett Svájc egész területén, majd rövidesen a szomszédos Németországban is. Ma már a Berner Sennenhund attraktív háromszínûségének, és alkalmazkodóképességének köszönhetõen az egész világon mint családi kutya ismert és szeretett.

Általános megjelenés:

Hosszúszõrû, háromszínû, közepesnél nagyobb, erõteljes és mozgékony használati kutya, vaskos végtagokkal; harmonikus és kiegyensúlyozott.

Fontos méretarányok:

* A marmagasság és a szügytõl a farcsontig mért törzshossz aránya kb. 9:10; inkább zömök, mint hosszú. * A marmagasság viszonya a mellkas mélységhez ideális esetben 2:1.

Viselkedés / karakter (wesen):

Biztos, figyelmes, éber és félelem nélküli a mindennapi szituációkban, jóindulatú és ragaszkodó ismerõs személyekkel való érintkezésben, magabiztos és békés idegenekkel szemben; közepes temperamentum, jó vezethetõség.

Fej:

Erõteljes; a nagysága harmonikus az általános megjelenéshez, nem túl nehéz.

Fejtető:

Koponya: Profilból és elölrõl nézve kevéssé boltozott. Kevéssé kialakult közép-barázda.
Stop: Határozott, de nem túl erõs.

Arckoponya:

Orrtükör: Fekete.
Fang: Erõteljes, középhosszú, az orrhát egyenes.
Ajkak: Feszes, fekete.
Állkapocs / Fogak: Komplett, erõteljes ollós fogazat (az M3-asokat figyelmen kívül kell hagyni) Harapófogó záródás tolerált.
Szemek: Sötétbarna, mandulavágású, jól záródó szemhéjakkal, nem túl mélyen ülõek, és nem túl kiállóak. Laza szemhéj hiba.
Fülek: Középnagy, magasan tûzött, háromszögletû, enyhén lekerekített, nyugalmi állapotban laposan felfekvõ; figyelemnél a fültõ hátul felemelve, mialatt a fül elülsõ széle a fejhez simulva marad.

Nyak:

Erõteljes, jól izmolt, középhosszú.

Test:

Felsõ vonal: A nyaktól lefelé harmonikus átmenettel a marhoz, majd egyenes, és vízszintesen futó.
Hát: Feszes, egyenes és vízszintes.
Ágyékrész: Széles és erõteljes, felülrõl nézve enyhén behúzva.
Far: Enyhén lekerekítve.
Mellkas: Széles és mély, a könyökmagasságig ér, erõteljes szügy; bordázat lehetõleg hosszú, szélesovális keresztmetszettel.
Alsó vonal és has: A mellkastól a hátsó láb felé enyhén emelkedõ.

Farok:

Bozontos, legalább a csánkig ér, nyugalmi állapotban lelógó, mozgásban enyhén lengetve, hátmagasságig, vagy kicsivel a fölé emelve.

Végtagok:

Erõteljes csontozat.

Mellsõ lábak: Elölrõl nézve egyenesek és párhuzamosak, állásuk inkább széles.
Váll: Lapocka erõteljes, hosszú, ferdevonalú, a felkarral nem túl tompaszöget zár be; feszes és jól izmolt.
Felsõkar: Hosszú, ferde vonalú.
Könyök: Jól felfekvõ, sem kifelé – sem befelé forduló.
Alsókar: Erõteljes, egyenes.
Mellsõ lábközép: Oldalról nézve majdnem függõleges állású, erõs; elölrõl nézve az alsókar egyenes vonalú meghosszabbítása.
Elülsõ mancsok: Rövid, kerek; szorosan záródó, jól boltozott ujjakkal; sem befelé-sem kifelé forduló.
Hátsó lábak: Az állásuk hátulról nézve egyenes és párhuzamos.
Felsõ comb: Hosszú, széles, erõteljes és jól izmolt.
Térdizület: Határozottan szögellt.
Ugróizület / csánk: Erõteljes, jól szögellt.
Hátsó lábközép: Majdnem függõleges állású. A farkaskörmöket el kell távolítani. (Kivéve azokat az országokat, ahol a farkaskörmök mûtéti eltávolítását törvény tiltja)
Hátsó mancsok: Valamivel kevésbé boltozottak, mint az elülsõ mancsok; sem befelé – sem kifelé fordulóak.

Mozgás:

Minden mozgásformában térölelõ, egyenletes mozgási folyamat; erõteljes, szabad kilépés, és jó tolás a hátsó lábakkal. Ügetésben elölrõl és hátulról nézve egyenes vonalú végtagvezetés.

Szőrzet:

Hosszú és fényes, egyenes szálú vagy enyhén hullámos.

Szín:

Mélyfekete alapszín, telt, vörösbarna jegyekkel az arcon, a szemek fölött, mind a négy lábon és a mellen; fehér jegyek a következõk szerint: * Tiszta, szimmetrikus, fehér fejrajzolat; homlokcsík (Blesse) amelyik az orron lefelé haladva mindkét oldalon fehér fang rajzolattá szélesedik. A homlokcsík ne érintse a szem feletti foltokat, és a fehér fang rajzolat legfeljebb a szájszögletig érjen. - 4 - Magyar Bernipásztor Egyesület * Fehér, közepes szélességû folyamatos torok-és mellrajzolat. * Kívánatos: Fehér mancsok, fehér farokvég. * Nem kívánatos, de tolerálható: - kis fehér nyakfolt - kis fehér folt a végbélnyílás körül.

Nagyság, marmagasság

Kanoknál: 64-70 cm, ideális méret: 66-68 cm Szukáknál: 58-66 cm, ideális méret: 60-63 cm

Hibák

Minden eltérés a fentiekben ismertetett pontoktól hibának tekintendõ, melyek értékelése az eltérés mértékétõl függ.

 • Bizonytalan viselkedés.
 • Finom csontozat.
 • Egyenlõtlenül álló metszõfogak, ha a harapás nem változik.
 • Több, mint legfeljebb két PM1 hiánya; az M3 fogakat nem kell figyelembe venni.
 • Kifejezetten göndör szõr
 • Rajzolati- és színhibák:
  • hiányzó fehér fejrajzolat
  • túl széles homlokcsík és/vagy fehér fangrajzolat, amely nagymértékben a szájszöglet mögé ér
  • fehér gallér - nagy fehér nyakfolt (max. átmérõ 6 cm)
  • végbélnyílás körüli fehér folt (max. átmérõ 6 cm)
  • fehér az elülsõ lábakon, amely nagymértékben a mellsõ lábközép közepe fölé nyúlik („csizma”)
  • zavaróan aszimmetrikus rajzolat a fejen és/vagy a mellen.
  • fekete foltok és csíkok a fehér mellszõrben
  • nem tiszta fehér színek /erõs pigment foltok/
  • barna- vagy vörös elszínezõdése a fekete alapszínnek

Értékelésből kizáró hibák:

 • Agresszivitás, felsőség, kifejezett ijedősség
 • Osztott orr
 • Elõreharapás, hátraharapás, keresztharapás
 • Egy vagy mindkét kék szem
 • Entropium, ektropium
 • Tört farok, csavarodott farok
 • Rövid – vagy szálkás szőr
 • Hiányzó három színűség
 • Feketétől eltérő alapszín

Azokat a kutyákat, amelyek egyértelmű pszichikai ab normalitást, vagy magatartási zavarokat mutatnak, diszkvalifikálni kell.

Megjegyzés: A kanoknak két egyértelműen normálisan fejlett, megfelelően el helyezkedő herével kell rendelkezniük.

Szőrápolás


A berni pásztorkutya szőrzete hosszú és tömött, ezért megkívánja a gondozást. Különösen akkor, ha a szőrzet erősebben hullámos, esetleg kissé göndör is. Az ilyen bunda hamar összeáll, filcesedik,csomósodik. A szőrzet nem csupán a hidegtől és az esõtõl védi az állatot, de mutatja az erőnlétét, egészségi állapotát is.

Milyen kortól kezdhetjük a fésülést?

A kiskutyát 8-10 hetes korában hozhatjuk el a tenyésztőtől. Egy gondos tenyésztő ilyenkorra már hozzászoktatta a kölyköt a fésüléshez, ahhoz, hogy nyugodtan üljön az ölébe és hagyja magát a kölyök fésülgetni. Nem rágja a kefét (pedig cuki meg aranyos) de megnő és utána nehezebb lesz leszoktatni róla. Ennyi idős korra már jó esetben 1-3x fürdetve is volt. Nem ismeretlen neki a napi foglalkozás és alkalmankénti fésülködés. Ez erősíti a kutya-gazda kapcsolatot és segít pihe-puhán tartani a babák szőrét.

Fürdetés: Mikortól? Mivel? Ki fürdesse?
Kutyakozmetika? (kölyök kor)

A kiskutyaáltalában 8-10 hetes korára már 1-3x volt fürdetve a tenyésztőnél. Miután hozzánk került a 13 hetes kor a minimum amit meg kell várnunk, hogy kutyakozmetikába vigyük szoktatni, fürdettetni. Ekkora alakul ki a kölyök védőoltások utáni védettségük és már vihetők közösségbe. Az első kozmetika alkalmával még szokatják a kiskutyát az új közeghez, ahhoz, hogy ott viselkedni kell és arra a rövid időre működjön együtt a kozmetikussal.

Személyes tanács: Én azt szoktam kérni a gazdiktól, hogy a kozmetika időtartama alatt sétáljanak egyet a környéken vagy jöjjenek vissza a megbeszélt időpontra a kiskutyáért. Ez nem azért van mert bántanám/bántaná a kozmetikus a kölyköt. De ilyenkor a kiskutya csak rám van utalva, és egymásra figyelünk minden percben. Ez segít, hogy kellemes élményei legyenek és ne procedúra legyen minden egyes alkalom. Így a kutyák már örömmel rohannak a kozmetikába és nem kell őket stresszesen berángatni.A gazdi pedig egy csóváló, boldog, illatos és pihe-puha kiskutyát kap vissza)


Fürdetés: felnőtt kor

Tévhit, hogy a bernit nem lehet sűrűn fürdetni. „mert lemossuk a zsírréteget ami védi őt a szőréről” NAGYVÁROSI LEGENDA! A kiállítási kutyusaink szezonban szinte minden héten fürdetem és szép fényes a szűrük. A hangsúly a megfelelő és professzionális kozmetikumon van. Ezek a samponok már minden mentesek, védik a szőr természetes szerkezetét és ápolják, vitaminokat tartalmaznak, ápoló olajokat. De nincs bennük mesterséges szilikon, parabén...stb. Biológiailag lebomló samponok és kondicionálókkal dolgozom amik nem bántják a kutya bőrét.

Milyen sűrűn kell fésülni a bernimet?

Hetente legalább 2x fésüljük meg bundáját. Soronként átdolgozzuk a kutya szőrét. Mindig a szőr növekedésével egyező irányban bontjuk a szőrzetet.
Cél:

 • a teljes csomómentesség
 • az elhalt szőr kiszedése
 • sűrű aljszőrzet felbontása
 • fül mögötti filcesedés megakadályozása

Mivel fésüljem?

 • gumiba ágyazott, megtört fogú „tükrös” kefe ( bontáshoz, fésüléshez)
 • két oldalú flexibilis bontókefe (ezt az egész kutyán lehet használni,nem roncsolja/töri a szőrt)
 • hosszú egyenes fogú kefe ( kevésbé csomós szőr fésüléséhez) Pl.: zászlók, fül mögötti terület, farok
 • természetes szálú sörtékből álló kefe ( a végén ezzel átdolgozzuk a bundát ettől szép fényes lesz)

Vedlési időszak?

Vedléskor sűrűbben kell fésülni, ami általában tavasszal következik be, de ez egyedileg eltérhet a bolondos évszakok és változékony időjárás következtében. Ilyenkor a közösségi oldalakon megjelennek a

Nyáron nagyon melege van!? Nyírás?

Az ápolt berni bundája nyáron nem csak a naptól védi, de télen jobban tartja a hőt. A berni pásztorkutyát NEM szabad nyírni!!! TILOS!
Fésüljük ki alaposan, ahogy jön a meleg úgyis kivedli a felesleges aljszőrzetet.
FONTOS: biztosítsunk neki árnyékos helyet, friss ivóvizet. Nagy kánikulában engedjük be hűvösebb helyre (garázs, alagsor, melléképület,esetleg pince, előszoba)

A könnyebb út a kutyának és a gazdinak is nehezebb lesz! Fogadjuk meg a tapasztalt tenyésztők és szakkozmetikusok tanácsát. Nem légből kapott az óvva intés a témában!

Vannak akik a gépi nyírást kérik, ez igazán "gyors" módja a kozmetikázásnak, de  ilyenkor az aljszőrt is lenyírják és később nagyon nehéz lesz a fésülése! Nem egy esetben foltokban nőtt vissza a szőre, gyengébb minőségű, fakó színű szőr nőtt vissza. Göndör lett a bunda, nehezen kezelhető és fésülhető.

Abban az esetben nem tudom elítélni a gazdik ha mentett/befogadott felnőtt berniről van szó és esetleg fizikailag már nem bírná a fésülést, mégis csak jobb mint talpig filcesen látni a kutyát nap mint nap. DE! Aki kölyök bernit vesz az előre tájékozódjon a szőrápolás időbeli és fizikai elfoglaltságáról. Mindig azt mondom, nem kötelező bernit venni/tartani. De aki már ezt a nemes, okos és szép fajtát választja a heti 2x 15 percet szánja rá a fésülésre és akkor nincs gond a bundával.

Kiállítási felkészítés?

Aki kiállításra adja a fejét az konzultáljon a tenyésztőjével aki mindenben segít és jó esetben kozmetikust is ajánl a felkészítéshez. Egy kiállítási kutya kondíciója már hetekkel a megmérettetés előtt remek kondiban van, hiszen a fényes bunda a belső egyensúly egyik ismérve. Ha ebben segítséget szeretne állok rendelkezésre (kifejezetten a bernik igényeinek megfelelően kialakított kutyakozmetikámban Gödöllőn. Angyaliberni Kutyakozmetika, Szőlő utca 34.) bővebb infó a rólunk menüpontban.

Baj van! Rágógumi? Egérragacs? Mit tehetek, hogy kiszedjem a szőréből?

Ne a „gyakorikérdések.hu vagy a google” segítségét kérjük.

Vannak erre kipróbált és bevált házi praktikák:
Rágógumit legjobban a coca-cola hozza ki. A ragasztót, gyantát: étolaj, parafin olaj, babaolaj, olíva olaj. A TOP tipp és minden háztartásban van a garázsban kéznél: WD40.

Mivel ne fésüljem!

FURMINÁTOR: a világ egyik legnagyobb marketing fogása a berni esetében. Több kárt okoz vele a gazdi mint azt elképzelni tudná. Az elszántabbak simán „megkoppaszthatják” vele a kutyájukat, de aki finomabban használja az is szépen el töredezi a kutyájának a létező összes szőrvégét. Ne tegyük! Ne higgyünk a szép reklámoknak és a gazdik ölében nyugodtan üldögélő hosszú szőrű kutyusoknak. Furminátorra nincs szükségük ha őket kérdezzük.

Mivel ne fürdessem!

Lehetőleg otthon ne álljunk neki bernit fürdetni. Kivéve ha nyár van, a gyereket be tudjuk fogni fürdőruhába és nem zavar, ha a kert tele lesz habbal, mancs nyomokkal és félig vizes bokor alatt fekvő kedvencünkkel. Otthoni kozmetika hátrányai:
kezdjük azzal, hogy a kutyát a saját fürdőszobánkba is csoda bejuttatni, kád/zuhanyzó a következő kihívás. Miután mi vizesek vagyunk, de a kutya még félig száraz de már nincs erőnk tovább bent tartani kiugrik, a házban minden vizes mert úton-útfélen megrázza magát és mint aki jól végezte dolgát lefekszik a helyére majd csillogó szemekkel néz ránk és egy percig sem tudunk rá haragudni. Ugye ezt nem szeretnénk annyira. Így inkább vigyük el szakavatott, felszerelt kutyakozmetikába ahol 1.5-3 óra múlva illatos, száraz és mosolygós bernit kapunk vissza, megúszva azt, hogy 3 hét múlva is van még kutyaszőr a fürdőszobában.
Otthoni fürdetés veszélyei: nem tudjuk a tövéig megszárítani a szőrt, ha csak nem 5 órát ülünk a kutya fölött a saját hajszárítónkkal) ebből több probléma is lehet, a vizes szőr könnyen úgy szárad meg, hogy csomós marad a kutya szőre. Ez nem szép és nem is egészséges a kutyára nézve. Otthon nem rendelkezik a gazdi a megfelelő kozmetikumokkal, eszközökkel, nagy teljesítményű szárítóval. A nem jól kimosott sampon irritációt is okozhat. A kutya fülébe kerülhet víz ami szintén gyulladásos folyamatok kiváltója is lehet. Na és vizesen a kutya is megsérülhet ha elcsúszik a kádban/zuhanyban/vizes padlózaton.

Fontos viszont:
Ha csomó marad a kutyában, fürdetésnél a samponmaradék és a kosz is a csomós szõrben marad, ezért bontani fürdetés elõtt kell!

Karmok? Kopognak a padlón….

Eloszlatom a tévhitet: mindig fog kopogni. Nem lehet olyan rövidre vágni, mint a macskáknak ahogy van, hogy hangtalanul közlekedjen a kutyusunk.

A kinti kutyáknak a kemény talajon (beton, térkő) gyorsan és jól kopik a karmuk. De a bent tartott, szőnyegen felnövő kutyáknak nincs hely a sétán kívül ahol megfelelően koptassa és mindig is hosszabb lesz biológiájából adódóan a karmaik mint azoknak akiknek természetesen gyorsabban kopik. A füvön/kertben tartott berniknek is hosszabb mivel puha talajnak számít a füves rész és nem koptatja a karmait a föld.

Vágatni/reszeltetni lehet és bizonyos esetekben kell is a kozmetikussal/állatorvossal.

Összegzés:

 • Heti 2x 15 perc amit minimum a bunda fésüléssel kell töltenünk.
 • A vedlési időszakban ez heti 4 alkalom is lehet
 • A karmok természetesen kopnak, ha kinti tartásban van és a megfelelő koptató talaj van a mancsai alatt. Ha benti kutyus bizony el kell vinni az állatorvoshoz/kozmetikushoz levágattatni. Otthon ezt nem próbáljuk meg mert véres vége lehet.
 • Nyáron nem kell lenyíratni a bernit, nincs melege. Friss vizet és árnyékos helyet kell neki biztosítani.

Magic Bernese 2019.